fredag 4 december 2015

Sluta censurera


Folkhälsominister Gabriel Wikström (s) är knappast den förste politikern att förorda så kallade neutrala tobaksförpackningar med avskräckande bilder. Dessvärre kan det dock mycket väl bli så att just detta förslag blir verklighet, då regeringens utredare meddelat att det finns skäl till att liksom exempelvis Australien och Thailand införa detta. Allt i folkhälsans namn.

Rätten att äga sitt eget varumärke och således bland annat utforma en förpackning efter eget tycke och smak går om intet för tobaksbolagen. I butikshyllan ser vi troligen snart förpackningar som för tankarna till Konsums blåvita sortiment, och sannolikt också till DDR - om det nu inte vore för att de rent vidriga bilderna på sotiga lungor, döende bäbisar och motbjudande tandrader bjuder på viss variation.

Ja, tobaksbolagen säljer hälsovådliga produkter, men de äger faktiskt rätt att göra det. Och har man rätt att sälja en vara borde man även äga rätten att förpacka och utsmycka den som man själv vill (med vissa extrema undantag, möjligtvis). Tobaksindustrin må erbjuda en produkt man egentligen inte borde köpa, vilket manifesteras i ohyggligt hög statlig beskattning och stora varningstexter på paketen. Det räcker dock gott och väl så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar