onsdag 16 december 2015

Det räddhågsna Sverige


Den i huvudsak moderata PR-byrån Kreabs Sverigechef Markus Uvell tvingas lämna sin post efter alltför närgånget umgänge med företrädare för Sverigedemokraterna, i synnerhet Linus Bylund. Under hösten har Kreab ägnat sig åt vad Dagens Nyheter beskrivit som intensiv lobbyverksamhet mot partiet, med syfte att influera SD i mer marknadsvänlig riktning. Man gör helt enkelt sitt jobb.

För Markus Uvells del är dock vägs ände nådd. En festlig middag på Djuret i gamla stan blev droppen för Kreab. Kontakterna med Linus Bylund är till synes olämpliga, och svärtar ned PR-byråns namn.

Så länge man utövar ett positivt men distanserat marknadsliberalt inflytande på Sveriges tredjes största parti är allt gott. Så fort två personer från de olika lägren fattar personligt tycke för varandra och privat träffas för att diskutera familj, jakt eller litteratur över en bit mat har man dock passerat anständighetens gräns. Sverigedemokratiska politiker är fortfarande paria i samhället, och väljer man att umgås med någon av dem får man stå sitt kast.

Denna samhällsattityd är självfallet fullständigt orimlig och djupt orättvis. Vi lever inte i DDR utan i en åtminstone på papperet demokratisk rättsstat där yttrande- och mötesfrihet råder. Även sverigedemokrater kan vara trevliga, intressanta och roliga individer. Det är inte bara förbehållet 300 av 349 riksdagsledamöter med annan partibok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar