onsdag 2 december 2015

Samma gamla tugg


Sverigedemokraterna får 19,9 procent i SCB:s novembermätning. Förvisso är Statistiska Centralbyråns mätmetoder de allra mest ingående, och man intervjuar betydligt fler personer än Sifo, Ipsos eller för all del YouGov, men det förvånar undertecknad att så många bedömare är förvånade. Tecknen i skyn har ju funnits där hela tiden, och Sverigedemokraterna har fått 20-25 procent tidigare.

I gårdagens Aktuellt står PM Nilsson från Dagens Industri och Karin Pettersson från Aftonbladet och diskuterar denna senaste mätning. Man pratar om samma saker man alltid gjort, i synnerhet Pettersson. Att lyfta fram att SD är nazister och rasister, eller ett parti som "inte är som alla andra", är det klart viktigaste. Så sa man när SD kom in i riksdagen, och så säger man nu. Man lär säga det även om en majoritet av befolkningen skulle ta sin flykt till partiet.

Två så pass begåvade individer borde faktiskt kunna komma med något bättre, kanske söka en förståelse, eller eftersträva att lyckas greppa verkligheten. Oavsett om Sverigedemokraterna har en nazistisk bakgrund eller ej så är inte tjugo procent av Sveriges befolkning nazistsympatisörer. Det som är anmärkningsvärt är att tjugo procent av Sveriges befolkning faktiskt väljer att se förbi denna bakgrund.

Vad det beror på, ja, det är det som är nöten. Särskilt för det blödande parti Karin Pettersson står bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar