måndag 14 december 2015

Regeringen tänker fel


Regeringen vill undersöka möjligheterna till att införa högskolekurser på arabiska. Detta för att, hör och häpna, underlätta integrationen för välutbildade nyanlända. Rent tekniskt handlar det om att låta nyanlända läsa in sin ofta nödvändiga kompletteringsutbildning på arabiska, och lära sig svenska vid sidan om.

Det finns två problem med detta. Det första är att det svenska samhället bör göra allt inom rimlighetens gränser för att hjälpa nyanlända att lära sig svenska, vilket är en given förutsättning för att kunna verka inom de allra flesta branscher. Att då låta syrier och irakier undervisas på hemspråket är en uppenbart dålig idé.

Det andra problemet är att dessa människor knappt kommer att stöta på en enda svensk medborgare under utbildningstiden, vilket ytterligare försvårar integration, kulturella utbyten och förståelse. En minimal andel svenskar talar arabiska, och en ändå mindre andel skulle vara intresserad av att läsa in en kompletterande läkar- eller ingenjörsutbildning på språket. Detta skulle medföra ytterligare segregering av det svenska samhället.

Helene Hellmark Knutsson må ha rätt i att arabiska är ett stort språk i världen, men man kan inte förvänta sig att en stor del av Sveriges befolkning behärskar det. Arabiska kan rimligen inte jämföras med engelska, av ett antal ganska självklara orsaker.

Språket är den enskilt viktigaste nyckeln för en lyckad integration. Detta gäller i alla världens länder och har varit den bergfasta övertygelsen hos de flesta politiker under väldigt lång tid. Högskolekurser på arabiska, i Sverige, skulle innebära ett medvetet avsteg från denna kloka linje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar