fredag 27 november 2015

Fullständigt fel fokus


EU-kommissionen har lagt fram ett förslag att i efterdyningarna av Parisdåden förbjuda vissa typer av jaktvapen. Av vad jag som icke-jägare förstår handlar det lite förenklat om halvautomatiska gevär som man slipper mantla efter varje skott. Vid exempelvis vildsvinsjakt menar mången inbiten jägare att halvautomatiska vapen är en nödvändighet.

Det är dock inte poängen i sig. Ansvarsfulla svenska jägare, som förvärvat vapen via mödosamma skjut- och teoriprov och förvarar dessa i pansarskåp på flera hundra kilo med avancerade låsanordningar, hade för min del gott kunnat jaga med helautomatiska vapen om det så krävdes för att fälla sina bytesdjur. Poängen är att EU riktar sig mot en oskyldig intressegrupp som till en överväldigande majoritet består av laglydiga medborgare som du och jag.

Lagliga vapen är i stort sett inget som helst bekymmer, vare sig i Sverige eller Europa. Extremt få lagliga vapen används vid brott i och med svårigheterna för kriminella att få tag på dem. Terroristdåd i synnerhet är ändå mer avlägsna. I princip samtliga bedömare menar att de vapen som idag används av kriminella och/eller terrorister i Europa är illegala och härrör från det sönderfallande Jugoslavien.

I Sverige finns totalt 1,8 miljoner vapenlicenser och minst 50 000 halvautomatiska jaktvapen. Hur många mord och dråp sker per år med dessa vapen? Hur många skjutningar i förorten kan ledas tillbaka till licensierade jaktvapen? EU-kommissionens förslag luktar inte bara unket folkförakt och djupt orättvist kollektivt skuldbeläggande, utan även ren och skär galenskap. Sverige borde i rimlighetens namn inte kunna acceptera detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar