onsdag 23 september 2015

En parlamentarisk skamfläck

Decemberöverenskommelsen, spår jag, kommer att leva vidare till 2018. Fastän den inte är särskilt demokratisk. Fastän dess förespråkare inte tar i beaktande den väljarflykt den ger upphov till. Det är inte orimligt att anta att denna i landet svagt förankrade lösning allena bidragit med ett flertal ytterligare procentenheter till SD. Och fler lär vi få se.

Landet måste kunna regeras, säger man. I sak är det rätt. Frågan är hur och på vilka premisser man vill att ett land ska regeras. Även efter en statskupp, eller i en diktatur, regeras ett land, men det är inte ofta det blir särskilt bra. Man kan hysa åsikten att det mest rättvisa är att majoriteten styr över minoriteten, som sedan får bedriva opposition och försöka visa på andra lösningar. Detta bör i sundhetens tecken demonstreras tydligt vid votering när propositioner ska klubbas igenom.

Saken är att man som riksdagsparti måste förhålla sig till den demokratiska verkligheten och den parlamentariska situationen. Ibland måste man söka lösningar och kompromisser man helst hade sluppit för att, som det brukar heta, kunna ta ansvar för landet.

Att Alliansens företrädare kritiserar socialistisk politik men snällt låter den bli verklighet, när man med Sverigedemokraternas hjälp kunnat leda landet i mer frihetlig riktning, är rent otroligt obegåvat. Man sviker sina väljare som inte röstat för socialism. Man undergräver förtroendet för politiken. Man krossar grunden till vårt parlamentariska system där förslag inte ska gå igenom om en majoritet motsätter sig dessa i riksdagen. Och man tappar väljare, varje dag, till SD.

Ser man till de senaste väljarbarometrarna kan man konstatera följande: stödet för socialistisk politik växer sig knappast starkare i Sverige. Att hålla en allt svagare och icke folkligt förankrad regering om ryggen som opposition är i grunden så fel, och det enda rätta vore att börja med att lägga ner Decemberöverenskommelsen, och ta det därifrån. Tyvärr tror jag dock att DÖ lever kvar. Jag tror också att Sverigedemokraterna är de enda som tjänar på det i längden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar