tisdag 29 september 2015

En redig ormgrop

Att kalla Mellanöstern en ormgrop av episka proportioner är knappast att överdriva. Strange bedfellows, brukade en gammal lärare på SU kalla de konstiga partnerskap och samarbeten som uppstår titt som tätt mellan stater, klaner, politiska fraktioner och utomstående intressen. Att problematiken med shia och sunni (och alla andra tolkningar av islam) fördjupar och ytterligare komplicerar det hela gör att en hållbar lösning ser mycket svår ut.

USA och Saudiarabien vill ha bort al-Assad. Ryssland och Iran vill ha kvar honom. NATO-landet Turkiet vill ha bort honom men riktar mest in sig på kurderna just nu, vilka stöds av USA. Saudiarabien fördömer officiellt IS, men organisationen har mottagit enorma summor från det sunnimuslimska landet och Saudiarabien vill ha bort al-Assad. Den så kallade fria syriska oppositionen är en minst sagt splittrad skara av moderata och jihadister som många bedömare menar aldrig kan fungera som regeringsalternativ. Alltså, typ som Irak. Eller Libyen. Eller Afghanistan.

Att vara motståndare till despoter och förtryckare i regeringsställning på ett principiellt plan innebär inte att man alltid måste ta steget from bad to worse. Jag har inte all fakta och saknar, liksom de allra flesta, djupare förståelse för den komplexitet som denna region präglas av. Men icke-demokratiska stater som ändå upprätthåller kontroll och en viss typ av säkerhet för sina medborgare är tveklöst att föredra framför ett land i totalt sönderfall där hundratusentals dör och miljoner tvingas på flykt.

Bashar al-Assad är förmodligen inte världens trevligaste person och i den bästa av världar hade Syrien, liksom sina grannländer, etablerat demokrati och rättsstat redan för hundra år sedan. Men demokrati har aldrig funnits där och går inte att trolla fram som vissa tycks tro. Putin har rätt i att al-Assad är att föredra framför någon typ av etniskt reglerad och löst sammanhållen samlingsregering som ändå saknar vilja och resurser att bekämpa IS.

Bashar Al-Assad är måhända inte ett jättebra alternativ, men vis av erfarenheter i närområdet måste man kunna inse att det är det enda rimliga. Jag hoppas att också USA kommer till den insikten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar