onsdag 30 september 2015

Reformera Systembolaget

Är man principiell motståndare till statligt monopol är det svårt att motivera sitt stöd för Systembolaget. Som arg ungdom förespråkade jag fri försäljning av all typ av alkohol från 18 års ålder i matvarubutiker, och fastän jag fortfarande kan se poängerna med detta är jag dock inte längre lika säker på om Systembolaget borde avskaffas.

Detta beror på en sak och en sak allena - det fantastiska utbudet. Det är svårt att tänka sig att ICA och Coop inte skulle gå mot ett smalt danskt system med 6-7 sorters öl på bulk inne i butikerna. Det är svårt att se hur framtida specialiserade vinhandlare skulle kunna hålla samma peng per flaska som en av världens största inköpare.

Systembolagets största svaghet, å andra sidan, är öppettiderna (vi bortser från svensk alkoholskatt här och nu). Vi har bevittnat en utveckling där matvarubutikerna erbjuder konsumenter att handla från åtta på morgonen till elva på kvällen, alla dagar i veckan, i stort sett överallt. Att Systembolaget skulle stå över samtidens krav på service är inte rimligt. Jag måste i ett öppet samhälle kunna köpa ett sexpack öl en söndag om jag så vill. Min fria rätt att hälla i mig vad jag vill, när jag vill, så länge jag inte stör någon annan, måste stå över samhällets styvmoderliga omtanke och krav på konformism.

Ska Systembolaget kunna leva vidare och även fortsättningsvis uppskattas av folket måste man anpassa sig till den tid man verkar i. Mitt förslag är att förlänga öppettiderna på vardagar från 09 till 20 i ett första skede. På lördagar borde man som konsument kunna handla från 09 till 18. Söndagsöppet är även det fullt rimligt att införa, säg mellan 11 och 17. Frihet under ansvar är aldrig fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar