torsdag 24 september 2015

Osmaklig rapportering

Donald Trump är en kontroversiell person, som tycks uttrycka väl ogenomtänkta tankar lite för ofta. Samtidigt upplevs hans frispråkighet och ovilja till konformism som en frisk fläkt, sett till de mätningar i USA han dominerat sedan han gav sig in i presidentracet. Man kan objektivt konstatera att han är en individ och kandidat som tydligt splittrar massorna i två läger.

I vilket fall som helst måste man från alla håll visa respekt för meningsmotståndare. Trump må vara en gammeldags buffel, eller kanske rentav otrevlig och djupt osympatisk, men människa med känslor som alla andra förblir han. Han har också all rätt att uttrycka sina åsikter. I ljuset av detta är den rapportering som svenska medier ägnar sig åt inte schysst.

Vinkeln som exempelvis Dagens Nyheter har på sin senaste artikel kring Trump är ett fullgott exempel. Den illa dolda glädje och hånfullhet över att The Donald fick utstå spott och spe på grund av sitt utseende hade aldrig någonsin varit aktuellt om det handlat om en mer moderat kandidat, och i synnerhet inte om det handlat om en kvinna.

Ogillar man Trump, eller vem som helst, är det snyggt att bemöta honom med konkreta argument och visa på varför den egna linjen är att föredra. Att fokusera på, och håna, en persons utseende hör inte hemma i en seriös politisk debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar