fredag 13 november 2015

Alliansen är död

...eller? Frågan måste rimligtvis ställas i denna oroliga tid, då exempelvis Centerns partiledare Annie Lööf till synes helt tappat begreppen och som enda riksdagsparti ifrågasatt införandet av temporära gränskontroller. Man har även  talat om att de asylsökande själva ska ordna sitt eget boende, vilket hade lett till än mer trångboddhet  och utanförskap i storstädernas ytterområden. Hur som helst har sprickorna i synen på individ kontra kollektiv har på ett övergripande plan blivit tydliga på senare tid.

Många nyanserade politiska debattörer ser idag större ideologiska likheter mellan M, KD och SD än inom den forna Alliansen. Det gäller inte bara invandringspolitiken, där de två förstnämnda nu i viss utsträckning kopierat det SD förespråkat i flera år och således återvänt till sina historiska och mer restriktiva rötter, utan även inom ett flertal andra områden.

Dessa tre högerpartier delar likartat synsätt på vad ordning och reda ska innebära i praktiken. De vill se ett stärkt polis- och rättsväsende samt ett upprustat försvar. De förespråkar låga skatter och värnar familjens roll i betydligt större utsträckning än FP och C. De står för en utpräglad antisocialism, och har en traditionalistisk syn på samhällets utmaningar. I grund och botten är moderaterna, sverigedemokraterna och kristdemokraterna genuint konservativa, trots ett nära decennium långt moderat avsteg från den övertygelsen.

Vi lever i ohyggligt intressanta tider för svensk partipolitik. Kommer Alliansen att kunna hålla ihop och gå till val med ett gemensamt manifest 2018? Jag är i ljuset av vad som skett de senaste månaderna personligen mycket skeptisk. Förändring är bra, sägs det, och kanske har statsministern rätt i att den typ av blockpolitik vi vant oss vid faktiskt är skadlig.

Består regeringen om tre år av en vänsterliberal koalition med S, MP, FP och C? Eller vänder vindarna så kraftigt att M kan tänka sig att sätta sig ned med SD och KD? Tja, den som lever får se.

2 kommentarer:

  1. Jag är beredd att hålla med dig i det här. Samtidigt vill jag påminna om att detta tankemönster följer exakt det som du och jag diskuterade för någon månad sedan, angående skillnaden mellan liberalism och konservatism. För det är exakt där som avgrunder nu öppnar upp sig inom Alliansen. Jag tror att m, kd och sd har lättare att samarbeta i framtiden än om man blandar in fp och c i ekvationen. Dessa två däremot skulle kunna samarbeta mer med s.
    Mupparna inom mp tycker jag kan.... dra åt fanders. De hör inte hemma någonstans.

    SvaraRadera
  2. Japp, du verkar ha varit rätt ute där. Tycker man kan utläsa på Björklund att han är väldigt velig. Lööf tycks däremot ha valt en helt egen linje, i det blå...nya Romson?

    SvaraRadera