tisdag 3 november 2015

Förtroendet i botten

En färsk undersökning från Aftonbladet/Inizio, som omfattar 1127 intervjuer utförda mellan 19 och 23 oktober, torde medföra visst huvudbry för regeringen.

Ynka sex (6) procent av respondenterna anser att statsministern gör ett mycket bra jobb. I andra änden återfinns hela fyrtiotvå procent som anser att Löfven gör ett mycket dåligt jobb. Detta är en dubbelt så stor procentandel än som anser att han gör ett mycket bra eller ett ganska bra jobb.

Det är svårt att anklaga statsministern för att vara inaktiv. Stefan Löfven reser mycket, syns knappast mindre i media än vad Reinfeldt gjorde, och strävar uppenbarligen efter att axla en ledarroll internationellt under svåra tider för Europa och EU. Det är knappast där problemet ligger.

Människor i Sverige är med rätta djupt oroliga för rådande samhällsutveckling som på sikt hotar vår välfärd, vår sammanhållning och vår trygghet. De svar Löfven givit på de otroligt viktiga frågor som ställts ute i landet har varit stöpta i en mix av försiktighet, idealism och nonchalans.

Återkommande har statsministern proklamerat att alla Europas länder måste ta sitt ansvar, samtidigt som Sverige i allt större utsträckning gått sönder. Det är oförståeligt, och snudd på oförlåtligt, då en svensk statsministers primära uppgift till syvende och sist måste vara att värna svenska medborgares väl och ve. Löfven är inte Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Fast Stefan Löfven regerar med två oseriösa partier och konsekvent får kalla handen av Alliansens företrädare förtjänar han inte bättre än vad Inizios undersökning visar. Även en svensk statsminister i en svag minoritetsregering har väldigt stor makt att agera, men där har Löfven i allra högsta grad misslyckats. Bristen på politiskt ledarskap och oförmågan att strategiskt kunna manövrera i en djup internationell kris har under 2015 verkligen skinit igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar