lördag 7 november 2015

Opinionen har svängt

I september tyckte 44 procent av de tillfrågade att Sverige bör ta emot fler flyktingar, enligt DN/Ipsos. Andelen som ville ta emot färre var vid denna tid 30 procent. En färsk mätning ställer dessa siffror på ända, då andelen som nu vill ta emot fler sjunkit till 26 procent. 42 procent av väljarna vill se att Sverige tar emot betydligt färre, eller något färre, än idag.

Ett par intressanta slutsatser kan dras av undersökningen. Bland annat bekräftas återigen att män överlag är mer restriktivt lagda än kvinnor. Endast 19 procent av de tillfrågade herrarna anser att Sverige bör ta emot fler asylsökande, medan 51 procent vill se ett minskat inflöde. För kvinnor är siffrorna 33 kontra 34.

Centerpartiets väljare är mer skeptiska än sin partiledning (22 för ökat mottagande, 39 för minskat), socialdemokraterna och folkpartiet har synnerligen likartade siffror (37-38 för ökat mottagande, 26-25 för minskat), och man ser tydligt hur skepsisen ökar bland befolkningen ju äldre respondenterna är.

Det kanske mest anmärkningsvärda är dock siffrorna för extrempartierna MP och V. 46 procent av miljöpartiets väljare vill se ett ökat mottagande, och endast 14 procent vill se en minskning. För vänstern är siffrorna 50 respektive 19. Att vilja stå upp för den lilla, svaga människan är i grunden gott och beundransvärt. Om det ändå vore så okomplicerat...

Den naivitet och kortsiktighet som vänsterpartiets och miljöpartiets väljare demonstrerar, i tider då Sverige som välfärdsstat balanserar på en mycket slak lina, är uppseendeväckande. Att dessa två partiers företrädare har ett reellt och oproportionerligt inflytande över hur Sverige styrs är helt enkelt inte rimligt, och har redan lett till nog stor skada. Regeringsombildning, herr statsminister?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar