fredag 13 november 2015

Norrbotten för kallt och snöigt


Jag noterar i Norrbottens-Kuriren ytterligare en incident då asylsökande vägrat "gå av bussen", ett begrepp som snart lär bli en klassiker i folkmun. Denna gång handlade det om fyra familjer från Afghanistan och Kurdistan som tackade nej till ett boende i Junosuando med motiveringen att det "låg för avsides", "var för kallt" och att mängden snö inte var till belåtenhet.

Nej. Junosuando är knappast Cap d'Ail på Rivieran där välkyld champagne flödar ombord på lyxyachterna nere i marinan. Det är däremot tryggt, lugnt och fredat från krigets fasor. Det är dessutom gratis. Man kan tycka att det borde räcka så för någon vars liv står på spel. Man kan även resonera kring hur otroligt provocerande och otacksamt lokalbefolkningen anser att de asylsökandes ställningstagande är.

Stefan Löfven driver redan linjen att fler EU-länder ska ta sitt ansvar. Kanske bör han även förorda att södra Frankrike ska dela med sig av sitt behagligare klimat till Tornedalen, så att de asylsökande trivs bättre med tillvaron. Chanserna för att det ena eller andra blir verklighet är ungefär lika stora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar