måndag 12 oktober 2015

En uppfriskande debatt


Med tanke på vad som hänt och skett den senaste veckan var förväntningarna höga på söndagskvällens partiledardebatt, och man får allt konstatera att det åtminstone inte var lika sömnigt som det brukar vara med tre år till nästa planerade val.

I en tidsera då många partier tenderat att mjuka upp och likrikta sina ståndpunkter, och vandra mot mitten, är det uppfriskande att se regeringspartierna fränt argumentera på ideologisk basis sinsemellan. Likaså att bevittna en långt ifrån samstämmig och perfekt koordinerad borgerlighet, som därutöver på sedvanligt manér tvingades utstå starkt kritiska synpunkter från den så isolerade Jimmie Åkesson. 

Givetvis är det enklare att profilera sig i opposition, men det är onekligen länge sedan vi såg en borgerlighet så pass icke synkroniserad i ett flertal viktiga sakfrågor. Med Busch Thor kan man börja skönja en tydlig profilering åt höger för KD, vilket troligtvis även tvingar Kinberg Batra att färdas dit av rädsla att gå miste om de konservativa väljare som faktiskt inte vill lägga sin röst på SD. Att detta inte skett tidigare är förvisso beklagligt, och har stått främst Moderaterna dyrt, men kanske var en ideologisk spark i baken från Busch Thor vad som behövdes för att Kinberg Batra skulle vakna.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna förespråkar exempelvis nu en betydligt hårdare linje i asyl- och invandringspolitiken, medan Centern står fast vid bland annat permanenta uppehållstillstånd. Folkpartiets ståndpunkt är i denna fråga luddig, och en rak linje försvåras säkerligen av att den genomgående realistiskt och nyktert lagde Björklunds främste utmanare Birgitta Ohlsson, och andra tunga partinamn, fortsatt vill se en mycket generös invandringspolitik.

Att Alliansen framträder som fyra olika partier, och inte enbart som ett moderparti med förgreningar, är till godo för demokratin i vårt land. Förmodligen är det även positivt för de borgerliga partierna själva i det längre perspektivet.

På andra kanten då? Tja, Sjöstedt var sällsynt blek och framstod som nästintill ointresserad under stora delar av debatten, vilket ur både demokrati- och underhållningssynpunkt är synd. Löfvens hånleende har vi sett prov på förr, och han är knappast någon talare. Däremot får man ge statsministern att han befinner sig i en otroligt trängd sits, och den båt han nyss satt lugnt i nu börjar riskera att kantra. I det läget framstod han som relativt ödmjuk, vilket givetvis är både klädsamt och klokt.

1 kommentar:

  1. Jag håller inte med. Tycker att det är skrämmande låg nivå hos våra politiker. Lövfen är... Lövfen. Inga kommentarer behövs. Den tristaste och mest inkompetenta av alla Sveriges tidigare statsministrar. Kinberg-Batra? Detsamma. Helt okarismatisk. Hon är moderaternas svar på Stefan Lövfen. Suck. Björklund? Han hänger kvar... Långt efter att hans bäst-före-datum gick ut. Johansson? Svårt att säga. Lööf är den ende som för in lite energi i det borgerliga blocket. Centern kan ta många väljare och växa till sig om trenden fortsätter. Busch-Thor? Skrikig, oerfaren och har svårt att hålla en röd tråd, än mindre förmedla sitt budskap. Hon framstår som hispig och radikal. Åkesson plockade många poäng, just genom att inte sticka ut, ligga lågt, slå till höger och vänster. Fridolin? Är han ens en politiker? Insatt är han i varje fall inte. Klipsk är han heller inte. Sjöstedt? Även om hans och mina åsikter går isär radikalt, så har jag stor respekt för honom som politiker. Slipad. Offensiv. Han har en tydlighet som få andra partiledare. Tyvärr.

    Kort sagt. Sverige och dess populistiska befolkning har fått de politiker de förtjänar. Tragiskt är det. Och bättre kommer det inte bli. Tvärtom. Vi har troligtvis inte sett botten på en politik som befinner sig i fritt fall, från höger till vänster. Dessa debatter spär på den effekten. De skäller på varandra om struntsaker, några miljoner hit och dit (populismen). Sen är de rörande överens om att de är överens om att de ska diskutera de stora problemen, utan att ens specificera inom vilka ramar.

    Ett tragiskt skådespel var mitt intryck av söndagens debatt.

    SvaraRadera