måndag 5 oktober 2015

Löfvens schackdrag


I en längre intervju med Dagens Nyheter lanserar Stefan Löfven tre taktiska steg för hur Sverige och Europa ska hantera flykting- och migrantströmmarna i vår kaotiska nutid. Jag blir mestadels bestört och uppgiven.

Sverige och det internationella samfundet ska enligt statsministern bättre hantera orsakerna till konflikterna, både i Mellanöstern och i Afrika. EU-länderna måste mer rimligt omfördela ansvaret. Slutligen behöver Sverige få ordning på mottagandet. Så löser man problemen i Rosenbad. Vackra ord, rimliga önskemål - absolut. Men knappast ett resonemang stöpt i realism.

Det internationella samfundet är bakbundet och handlingsförlamat, inga andra EU-länder inklusive Tyskland vill ta ett Sverigeliknande ansvar, och att Sverige skulle få ordning på mottagandet på hemmaplan är helt avhängigt hur många man faktiskt tar emot. Volymer spelar självfallet en betydande roll, och så även signalpolitiken. På dessa punkter kan däremot inte regeringen tänka sig en förändring, inte alls. Ja, men lycka till då...

Löfvens beskrivning av dagens situation är inte hämtad ur verkligheten. Att påstå att det ändå är "förhållandevis få" som kommer till Europa, när fler än tusen personer anländer till enbart Sverige varje dag, är vettlöst och nonchalant. Det är som att påstå att ryssarna ju faktiskt ändå har ganska fin balettradition då Spetznaz landar på Gotland.

Statsministern har sedan länge flytt till en annan planet. Där styrs man av utopiska drömscenarion. Där är det viktigare att just nu framhålla att vi i Sverige är bäst i världen på solidaritet än att adressera alla de problem som kommunerna ute i landet står inför. Där löser man helt enkelt saker. Där kör man på. Rätt in i kaklet...

http://www.dn.se/nyheter/politik/nar-vi-hjalps-at-klarar-vi-mycket/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar