torsdag 15 oktober 2015

Finns Sverige?

I dagens samhälle har det kommit att bli populärt att hävda att svensk kultur inte finns. ICA-kurirens Katarina Mazetti skrev för något år sedan en uppmärksammad och provocerande krönika kring det obefintliga genuint svenska arvet. Under regeringens temadag "Sverige tillsammans" i veckan påstod historikern Ingrid Lomfors att det inte finns någon inhemsk svensk kultur, och att vi alla är en konsekvens av invandring. Som att det primärt skulle vara invandring som definierar oss här i Sverige.

Givetvis har samtliga nationer influerats av andra genom århundradena, och det finns otroligt mycket positivt med det. Ökad förståelse och tolerans folk emellan, till exempel. Eller för all del underlättat handelsutbyte. Nationer mår bra av dynamik och utmaningar. Men det innebär inte att det i Sverige skulle saknas en formande gemensamhetstanke byggd på idéer och värderingar som så sakteliga vuxit fram, unik för just Sverige, under hundratals år. Detta gäller givetvis för alla andra nationer också. Holland. Finland. Ungern. Japan.

Vi har ett eget språk. Vi har egna högtider. Vi har en egen historia. Vi har en egen flagga, ett eget kungahus och ett eget styrelseskick. Vi har egna kulinariska besynnerligheter. Vi har egna sagor, dikter och sånger. Vi har egna ikoner och förebilder. Vi har ett eget geografiskt område med en unik natur. Vi känner lojalitet primärt till Sverige. Tillsammans har vi ett eget land, och det finns inget annat folk som det svenska i världen. Det är inga konstigheter med det.

Samtidigt som exempelvis Özz Nujen stolt hyllar kurdisk kultur trampar han på den svenska. Samtidigt som Özz Nujen stolt hyllar kurdisk nationalism hävdar han att den svenska versionen minsann är främlingsfientlig och farlig. Det är svårt att begripa logiken kring det. Både kurder och svenskar har rätt till sin egen kultur, och att bevara sin egen särart i en global värld.

Att påstå att svensk kultur inte existerar är inte bara felaktigt, utan även nedvärderande och förminskande. Den svenska ursäktande och självföraktande mentaliteten som vuxit fram torde sakna motstycke i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar