tisdag 27 oktober 2015

Mer moral, mindre bärs

I Thailand har militärjuntan tydligen beslutat sig för att förbjuda öl-selfies. Vare sig thailändare eller västerländska turister får längre lägga ut bilder på sig själva i sociala medier, där man glada i hågen poserar med en flaska Chang eller Singha. Det låter givetvis som ett aprilskämt, i synnerhet då det faktiskt är Thailand vi pratar om dit folk åker för att dricka alkohol på daglig basis. Men icke.

Ett år i fängelse samt böter på 14000 amerikanska dollar kan straffet bli, då man alltså ohämmat uppmuntrar andra att konsumera alkoholhaltiga drycker och promotar ett enskilt ölmärke. Militären i Thailand anser inte att man ska tillåtas influera andra till att leva lika syndigt och omoraliskt som en själv.

Sverige har haft sin skörd av konstiga förbud, förordningar och lagar. Att dricka kaffe blev straffbart på 1700-talet, och om jag inte missminner mig existerar fortfarande en lag som på fullt allvar förbjuder bastubad, fast ingen givetvis bryr sig om den.

Idag kan jag tycka att det är väldigt märkligt att Systembolaget har en åldersgräns på 20 år, när man faktiskt blir myndig vid 18 och därmed bland annat får köra bil och gå på krogen. Att flitiga studenter som jobbar jämte skolan ska få mindre studiemedel än de som ligger hemma på soffan på sin lediga tid är ett annat orättvist feltänk jag gärna sett en ändring av.

Fullt lika tokigt som i Thailand är det däremot inte i Sverige. Att myndigheterna vill skydda unga från alkoholens skadeverkningar är en sak, men att på detta auktoritära vis skrämma upp både sin befolkning och de turister man till stor utsträckning är beroende av är en tämligen otrevlig och illiberal utveckling. Även om förbudet inte kommer att efterlevas i någon större utsträckning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar