onsdag 21 oktober 2015

Rödgrön idealism intakt

En färsk undersökning från Demoskop visar att 47 procent av befolkningen förordar en bibehållen linje gällande asylpolitiken, och att mer resurser bör frigöras för att kunna fortsätta hantera det stora flödet av asylsökande. 51 procent är av uppfattningen att politiken måste stramas åt.

Kvinnor, yngre och folk i storstäderna lutar generellt mer åt första alternativet medan män, äldre och individer i övriga städer och på landsbygden i större utsträckning samlas kring det senare. Bland alliansväljare vill nästan sex av tio se en mer restriktiv politik. I det rödgröna lägret vill däremot hela 75 procent upprätthålla dagens linje. Denna sista siffra är undersökningens mest anmärkningsvärda resultat.

Trots att otaliga röda kommuners kommunalråd kritiserat den röda regeringens handfallenhet och brist på förståelse avspeglas inte detta bland rödgröna väljare. Trots att ett stort antal enskilda poliser vittnar om hur tusentals personer varje dag försvinner ut i okontrollerade parallellsamhällen, således med avsikt att försörja sig på ett högst tvivelaktigt och därtill skattebefriat sätt, vill man inte lyssna. 

Trots att det saknas bostäder, lärare, tolkar, sjukvårdspersonal samt resurser för framgångsrika integrationsåtgärder, och trots att de flesta asylsökande tvingas vänta uppemot ett år för att ens få sin sak prövad, och snart också tvingas göra det i tältläger, vill man av principiella skäl inte inse att situationen är ohållbar. Man är helt enkelt för godhjärtad och human för det.

Det är absolut inget fel i att låta sin ideologiska kompass, vilken den än må vara, styra ens steg i livet. Men att bara vara idealist, och inte alls realist, brukar sällan sluta väl. Att 75 procent av rödgröna väljare, i ljuset av nuvarande läge, även fortsättningsvis förespråkar världens i särklass mest generösa asylpolitik är verkligen uppseendeväckande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar