måndag 19 oktober 2015

Märkligt låg kvalité

Jag läser dagens ledare i Norrländska Socialdemokraten, skriven av Måns Wadensjö. Visserligen är det ingen nyhet att landsortstidningar i alldeles för stor utsträckning plågas av skribenter med högst bristfällig analysförmåga, dåligt språk och en särdeles slö penna, men ibland reagerar jag ändå.

Wadensjös ledarstick kryllar av en märklig verklighetsbeskrivning och ändå märkligare slutsatser. Han ifrågasätter om den parlamentariska problematiken verkligen har sin grund i valresultatet. Han hävdar att den borgerliga väljarflykten inte alls har med Decemberöverenskommelsen att göra. Han påstår att det inte rör borgerliga väljare i ryggen om borgerliga politiker släpper igenom socialistisk politik. På vilka grunder Wadensjö gör denna analys är inte helt enkelt att begripa.

Vidare menar ledarskribenten att väljarkåren är av uppfattningen att "valet vanns av de rödgröna" och att det bara är käbbel och politiskt spel att försöka ändra på detta. Men man kan inte rimligtvis anses ha vunnit ett val om nuvarande regeringsunderlag backade 0,1 procentenheter sedan valet 2010, från 38 till 37,9. De enda som kan sägas ha varit vinnare i valet är SD, som mer än dubblade sina stolar i riksdagen. Det är jag övertygad att de flesta väljare med intresse för politik är införstådda med.

Jag får ge Wadensjö en sak, och det är att även han inser att den parlamentariska situationen inte kommer att försvinna för att vi blundar för den. Vilken lösning han själv föredrar lämnas dock oskriven. Skönt att slippa sticka ut hakan, kanske, när vinden blåser snålt.

http://www.nsd.se/opinion/gor-upp-med-blockpolitiken-9586545.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar