fredag 2 oktober 2015

Nazistskandal i Haparanda



Jag noterar att hockeyklubben Asplövens ordförande Lars Janzon lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Detta sedan han på sin privata Facebooksida publicerat en bild på ett finländskt flygplan prytt med landets historiska flygvapensymbol. Ja, en svastika. Planet hade blivit restaurerat för en flyguppvisning, och gjorde sin första officiella flygning sedan Andra Världskriget.

Sportchef Per Kenttä menar att klubben "tar kraftigt avstånd från alla rasistiska och nazistiska uttryck." Asplöven "värnar om mångfald och har erbjudit gratis biljetter till det välkomstpaket som planerats för nyanlända i Haparanda för att de skall snabbare integreras i samhället." Där ser man.

Alltså...det hela låter så oerhört märkligt. Jag förstår verkligen inte. Ordföranden har inte hyllat Josef Mengeles livsgärning. Han har inte propagerat för den nazistiska ideologin. Han har publicerat en bild från en flyguppvisning, kanske för att han råkar ha flygplan som personlig hobby, vad vet jag. Om det nu handlade om en flyguppvisning med historiska plan finns det ingen anledning att plocka bort vare sig finnarnas svastika eller Sovjets röda stjärna. Vad vinner man på att vittvätta historien?

En svastika slank alltså med på bild i ett fullkomligt oskyldigt sammanhang, och klubben får frispel. Enligt styrelseledamoten David Lehto finns det absolut ingenting som i övrigt talar för att Janzon skulle hysa nazistsympatier, men Asplöven vill inte riskera sitt varumärke och väljer att markera i ett tidigt skede.

Ängsliga, tokiga, hysteriska Sverige. Det här är ingen skandal. Det enda man rimligtvis kan bli upprörd över är klubbens så otroligt fåniga resonemang och rädsla för kritik från rabiata individer med alldeles för lite att göra.


http://www.asploven.com/artikel/yjvzaif83-1cadd/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6269524&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

http://www.expressen.se/sport/hockey/hockeyallsvenskan/far-lamna-klubben--efter-nazistbilden/

2 kommentarer:

  1. https://www.google.se/search?q=finnish+air+force&espv=2&biw=1920&bih=945&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMItt3JppWmyAIViI9yCh22QA1S#imgrc=_

    Man kan ju tillägga att Finska flygvapnet än idag har svastikan som symbol, en symbol som de använt sedan 1918 (när Hitler bara var en obetydlig korpral)

    SvaraRadera
  2. Hehe... För övrigt kom jag att tänka på historiska posters jag har hängande hemma hos mig... Där finns både svastikan och hammaren och skäran. Jag är väl lite extremistiskt splittrad...? Eller tycker bara att det är kul med historia, vilket denne Janzon troligtvis också är.

    SvaraRadera