torsdag 29 oktober 2015

Trump knappast unik

Donald Trump fortsätter att svinga vilt i debatten och fälla ytterligare drastiska uttalanden, menar Dagens Nyheter efter gårdagens GOP-debatt. Nu har Trump sagt att han ofta är beväpnad - ett uppenbarligen häpnadsväckande avslöjande.

Fast ändå inte. På sin egna kampanjsajt deklarerar Trump klart och tydligt att han innehar ett så kallat concealed carry permit (CCP), i likhet med dryga 11 miljoner andra registrerade amerikanska medborgare. Och den egentliga siffran är betydligt högre. Ett antal delstater som utfärdar tillstånd, bland annat just New York där Trump är bosatt, för ingen statistik. Utöver detta så krävs inget CCP för att bära runt på ett dolt vapen inom delstatens gränser i fem ytterligare delstater, och 99 procent av Montana.

Jag tror att vi i Sverige kollektivt saknar öppna sinnen för att verkligen vilja förstå komplexiteten av vapenfrågan i USA. Det är enkelt att avfärda rätten att bära vapen som en misstolkad konstitutionell kvarleva från revolutionstiden, som halvtokiga och misstänksamma rednecks försvarar med argument icke anpassade för 2000-talet och som per automatik leder till massakrer.

Det är betydligt svårare att se den stora bilden av amerikansk kultur, historia, ideologiskt laddade begrepp såsom frihet och ansvar, fattigdom, motsättningar, delstat kontra federalstat, psykologi, vård, bestraffning, utbildning och en hel massa andra parametrar. Debatten i Sverige, om debatten i USA, är oftast otroligt simplistisk och självklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar