torsdag 22 oktober 2015

Kanada i rätt riktning

Kanadas nye liberale premiärminister Justin Trudeau gick bland annat till val på att legalisera marijuana. Han vill se en statlig reglering och försäljning, och kritiserar det faktum att människor som ertappas med mindre innehav klassificeras som brottslingar. Trudeau menar att förbudssystemet inte fungerar och att det är klokare att lägga resurser på utbildning och rehabilitering i de fall där bruk övergår till missbruk. För det är, givetvis, inte samma sak.

Att allt fler i västerlandet så sakteliga tycks inse att vägs ände är nådd i denna fråga är givetvis positivt. I USA har fyra delstater legaliserat marijuana i både medicinskt och rekreativt syfte. I Washington DC är det lagligt att konsumera men inte att köpa. Tolv delstater tillåter medicinsk marijuana och har avkriminaliserat rekreationsbruk, liksom ett antal städer. Inom fem-tio år är det troligt att flertalet delstater har gått i samma riktning, bland annat på grund av att det rent ekonomiskt är en blomstrande business.

I Sverige står vi dock fast vid nolltoleransen. Den tjänar oss knappast väl. Vi har Europas näst högsta narkotikadödlighet, och självfallet är det så att personer som upplever att man börjar få problem med sin konsumtion drar sig från att anmäla sig själva. Ingen lockas av att hamna i ett brottsregister när det enda man är ute efter är hjälp och stöd.

Nej, det är inte flumliberalt, knarkromantiserande eller oseriöst att diskutera en legalisering av marijuana. Det är att förhålla sig till den verklighet vi lever i och de problem som nuvarande lagstiftning skapar. För varje år som passerar, då myndigheterna straffar människor som av olika skäl väljer att nyttja en drog som enligt en fullständigt enig medicinsk expertis är mildare och mindre beroendeframkallande än alkohol, växer sig kriminella gäng och karteller starkare.

Marijuana är en del av vår värld, vårt land, och vårt samhälle. Om vi kan enas om att det faktiskt är på det viset bör nästa fråga i loopen vara hur vi bäst minimerar skadeverkningarna, och vem som ska tillåtas göra pengar på försäljningen. Jag är tämligen övertygad om att de allra flesta som röker marijuana i Sverige idag hellre stödjer statliga utbildningsprogram än våldsamma gängs inköp av vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar