måndag 19 oktober 2015

Nöjda gammelmoderater

Moderaterna går åt höger, vilket är bra. Det menar åtminstone herrar Anders Björck och Ulf Adelsohn efter helgens partistämma, där bland annat tiggerifrågan och invandringspolitiken debatterades och stramades åt.

För den politiskt intresserade är det fascinerande att bevittna hur kritiken mot Reinfeldts nya moderater så sakteliga kryper fram i högerleden. Det äldre och mer konservativa garde, som under ett decennium tvingats genomlida en enligt deras tycke negativ omdaning av partiet, vädrar nu morgonluft. Man vågar till och med, som Anders Björck, hävda att Reinfeldt sålde ut moderaternas själ och ideologi. Detta var givetvis fullständigt otänkbart så länge man satt i Rosenbad och styrde landet.

Jag tror att moderaterna i och med sin nygamla stil kommer att tappa en del mer liberala väljare till främst Folkpartiet, men samtidigt slutar man blöda konservativa sådana till SD. Det var ett absolut måste, vilket Anna Kinberg Batra sedan länge insett men aldrig kunnat erkänna offentligt. Man går från att eftersträva en catch-all-position i mitten tillbaka till sin historiska placering ute till höger och sina traditionella kärnvärden. Det är ett både efterlängtat och strategiskt klokt vägval.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21606544.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar