fredag 30 oktober 2015

Rimligt med åldersbedömning


Moderaternas migrationspolitiske talesman Johan Forssell vill (åter)införa medicinska ålderskontroller av ensamkommande barn och ungdomar. Situationen är enligt honom ohållbar, och det behövs ordning och reda i systemen. Morgan Johansson är enligt SVT öppen för förslaget.

Detta är helt i sin ordning och en fullt rimlig åtgärd i dessa tider. Det mest anmärkningsvärda med det hela är att man inte alltid utfört ålderskontroller, som bland annat Norge och Danmark stått fast vid. Det är snarare fullständigt oförståeligt.

En ensamkommande ungdom kostar i bästa fall 1900 kronor om dagen, eller 690 000 kronor om året. Kostnaden för ensamkommande under 2016 kommer att hamna på minst 27 miljarder, och med tanke på vilka felaktiga bedömningar man gjort tidigare från Migrationsverket, sannolikt mer.

Just frågan om ensamkommande borde även utredas i större omfattning. År 2000 tog Sverige emot 350 ensamkommande. Till och med september i år hade mer än 14000 registrerats, och bara under den senaste veckan kom hela 2300. Runt 33000 beräknas ha registrerats vid årets slut. Har krig och konflikter världen över ökat närapå hundrafalt mellan 2000 och 2015?

2014 var 81% av de som registrerades unga pojkar mellan 13 och 18 år (2013 var siffran 83 %) och man kan rimligen anta att proportionerna är liknande i år. Varför är det så? Och efter fem år, hur många har tagit sina familjer till Sverige? Följs detta ens upp och rapporteras kring? Varför saknar så många pass?

Danska myndigheter genomförde under första halvan av 2015 omfattande kontroller av 282 ensamkommande. 203 av dessa visade sig vara 18 år eller äldre. Nästan tre av fyra ljög alltså om sin ålder för att få en mindre kritisk prövning och utökade förmåner i samhället. Vad talar för att siffrorna skulle vara dramatiskt annorlunda i Sverige?

Sannolikt hamnar moderaternas förslag i papperskorgen eller möjligtvis i politisk långbänk, då beröringsskräck och naiva MR-aktivister med vänstersympatier tillåts styra inflödet av ensamkommande. Reglerad invandring, ordning och reda, tilltro till systemen, sunt förnuft? Näppeligen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar